Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Waar veel baanatleten na de NK een rustperiode hebben ingelast of op vakantie zijn, is een enkeling nog bezig om zijn of haar fysieke vorm gestalte te geven in de schaarse hoeveelheid wedstrijden die er door het land georganiseerd worden.

Deze periode is tevens uitermate geschikt om incourante afstanden te lopen of “overdistance” te gaan.

Weer een ander kiest er voor om een collega-atleet of teamgenoot naar een snelle tijd te helpen. Zo ook Thijmen Kupers, drie weken geleden nog Nederlands Kampioen op de 800 meter, gisteravond in Utrecht als dienstdoende tempomaker voor Victor Bouwman.

Victor, die niet bepaald een tot tevredenheid stemmend seizoen achter de rug heeft, is gebrand om nog één keer hard te gaan op de 800 meter. Samen met voormalig Europees kampioen Bram Som in de serie beloofde het een snelle race te worden. Na een voortvarende opening rond de 52 seconden werd het gat met Bram Som toch iets groot en bleek Victor na 600 meter zijn kruit verschoten te hebben. Ondanks verwoede pogingen van haas Thijmen om Victor de laatste paar honderd meter door te slepen, bleef de eindtijd van Victor steken op een matige 1.53.99.

Nauwelijks 15 minuten na zijn haaswerk stond Thijmen wederom aan de start voor een 800 meter. Dit maal leidde hij Marieke van der Zee naar een verdienstelijke eindtijd van 2.16.04. Na een seizoen vol 400m en 400m horden besloot zij een uitstapje te maken naar de dubbele baanronde. “Thijmen opende vrij stevig maar nam daarna iets gas terug. Vanaf 400 meter proberen door te versnellen en op 600 meter had ik nog vrij veel over voor een flinke eindsprint. Het was best leuk om een keer te doen en viel me achteraf reuze mee!”

Elisa de Jong wilde haar persoonlijk record op de 1500 meter verbeteren, die ze dit seizoen eveneens in Utrecht had gelopen. Ze kwam gisteren tot een tijd van 4.33.80, helaas ruim een seconde boven haar pr. Ze gaf zelf aan dat ze op een gegeven moment opgesloten zat en graag harder had gewild.

Ook Maarten Hindriks trad aan op de 1500 meter. Het lukte hem niet zijn pr te verbeteren en kwam tot een tijd van 4.19.79.

800 meter loper Rob ter Burg waagde een poging op de 3000 meter. Hij volbracht deze afstand in 8.56.44.