Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

HEUSDEN (BE) – Zaterdag 17 juli was de nacht van de atletiek hét atletiekevenement dat door menig atletiekliefhebber tot op de voet gevolgd werd. De wedstrijd bestaat uit een groot en divers internationaal deelnemersveld. Ook het publiek wordt gedurende deze dag goed vermaakt en rukte massaal op naar Heusden. Onder prachtige omstandigheden was Team 4 Mijl ook sterk vertegenwoordigd. In de middag ging het voorprogramma van start met daarin Bram Buigel, Marlies Huigen en Suzanne Voorrips op de 800 meter. Daarnaast kwam Elisa de Jong hier in actie op de 1500 meter. “S Avonds kwamen Jaap Gerben Vellinga en Thijmen Kupers in actie in het hoofdprogramma op de 800 meter.

Voorprogramma 800 meter: Voorrips snelt naar nieuw persoonlijk record
In het voorprogramma op de 800 meter ging Bram Buigel voor een snelle tijd. Hij was ingedeeld in de snelste serie die door een haas op gang zou worden gebracht. De haas ging echter iets te traag van start zodat het moeilijk werd om op een snelle tijd uit te komen. Bram finishte uiteindelijk als derde in een teleurstellende tijd van 1:51.31.

Bij de vrouwen ging Marlies Huigen van start in de derde serie. Doordat Marlies de afgelopen periode met pijn in haar rug rondliep, zou dit voor Marlies de eerste wedstrijd worden sinds het Nederlands Kampioenschap. Marlies vertelde na haar race: “Ik was klaar voor deze wedstrijd. Helaas kreeg ik na een versnelling in de beginfase weer pijn in mijn rug zodat ik niet kon pushen gedurende de wedstrijd.” Hierdoor finishte ze uiteindelijk teleurstellend in 2:12.03 en werd ze vijfde in haar serie.
Suzanne Voorrips ging van start in de snelste serie van het voorprogramma. In een race waarin Suzanne veel moest manoeuvreren, kon ze zich keurig staande houden. Suzanne wist vierde te worden in haar serie en liep een nieuw persoonlijk record van 2:05.08. “Het was echt een leuke race en ik heb voor het eerst iemand aan de binnenkant ingehaald!”, vertelde een opgetogen Suzanne.

Voorprogramma 1500 meter: De Jong ver voor de rest in haar serie
Op de 1500 meter was Elisa de Jong de enige deelneemster namens Team 4 Mijl. Ze ging van start in de eerste serie van het voorprogramma en liep al snel ver voor de rest uit. Elisa: “Ik had van te voren het gevoel dat ik beter was dan ooit. Daarom heb ik gevraagd of ik in een snellere serie mocht starten maar dat verzoek werd helaas niet gehonoreerd.” Elisa won haar serie in 4:34.40 en was maar liefst zes seconden voor de tweede dame in haar serie. “Volgende week in Ninove wil ik laten zien dat ik echt hard kan lopen”, vertelde Elisa die er op gebrand is om sneller te lopen op deze afstand.

Hoofdprogramma 800 meter: Vellinga stelt teleur; Kupers wordt vierde
Na vorige week zijn persoonlijk record aangescherpt te hebben, mocht Jaap Gerben Vellinga in Heusden van start gaan in de B-reeks op de 800 meter. Jaap Gerben kwam echter vanaf het begin op kop te lopen doordat de haas ver voor het peloton uit liep. Hij kon dit echter niet volhouden en finishte als vijfde in 1:51.22. Een erg teleurgestelde Jaap Gerben na afloop: “Ik vond het heel vet dat ik mee mocht doen in het hoofdprogramma maar ik baal er ontzettend van dat ik vandaag niet goed was. Ik had graag laten zien dat ik in dit sterke internationale veld thuis hoor.”

Voor Thijmen Kupers was dit de eerste wedstrijd na het Europees Kampioenschap in Amsterdam. De kopman van Team 4 Mijl hoorde dinsdag dat hij officieel niet is toegelaten tot de Nederlandse Olympische equipe. Na deze toch zware klap was Thijmen gebrand op revanche.
In de A-reeks op de 800 meter ging hij behoudend van start. Concurrentie kwam er van onder meer Timothy Kitum uit Kenia (bronzen medaille-winnaar op de Olympische Spelen van 2012) en Abraham Rotich uit Bahrein die al eens tot 1:43.13 kwam.
Thijmen bouwde zijn race van achter uit het veld op en werd uiteindelijk vierde in 1:46.23. De winst ging naar de Keniaan Timothy Kitum. Volgende week zal Thijmen het opnemen tegen de echte creme de la creme. Hij zal dan de 800 meter lopen bij de Diamond League in Londen.