Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondagmiddag 11 oktober vond de 29e editie van de 4 Mijl van Groningen plaats.
De wedstrijd waarbij jaarlijks meer dan 20.000 mensen naar Haren afreizen om zich vervolgens hardlopend naar Groningen te snellen. Dit jaar stonden er ruim 23.000 mensen op de startlijst.
De weersomstandigheden waren zonnig maar wel fris met een licht tot stevige oostenwind.

De vrouwenrace

Het kanon van de afvaardiging bij de dames zou volgens de bookmakers Marcella Herzog zijn. Na vorig jaar als derde Nederlandse gefinisht te zijn, mocht ze vrijdag een persconferentie bijwonen. Hier moest ze samen met een aantal andere topatleten vragen van de pers beantwoorden.
Marcella streefde naar een tijd van onder de 21 minuten, waarmee ze de beste tijd van haar zus Adrienne Herzog (21:00) kon verslaan.
Na een ietwat snelle start had ze gedurende het tweede gedeelte een beetje verval en finishte Marcella op een zevende plaats in een tijd van 21:28. Ze werd hiermee wel keurig de tweede Nederlandse.

Marlies Huigen finishte 6 plekjes achter Marcella in een tijd van 23:05. Marlies: “Gedurende de race kon ik goed versnellen en mensen inhalen wat erg goed voelde!”
Suzanne Voorrips kon de eerste twee kilometers met Marlies mee maar moest haar daarna laten gaan. In een tijd van 23:30 werd ze veertiende. “Ik ben net een week terug van vakantie en wist absoluut niet wat ik van mezelf kon verwachten. Maar met dit PR ben ik zeer tevreden” , vertelde een jarige Suzanne aan de pers.
Een half minuutje later kwam Sofie Lovdal binnen in 24:16.

Ook Ellen Jansen liet een keurige prestatie zien door in 25:01 te finishen. Deze nieuwe atlete zal zich komend winter- en zomerseizoen laten zien op de 800 meter.
Marrijtje Molenhuis finishte in 25:51. Na een jaar vol blessureleed hoopt ze in de nabije toekomst weer echt wat te laten zien. Hiervoor was de 4 mijl alvast een opstapje.
Vlak achter Marrijtje kwamen nieuwkomers Bernice Meijer en Carlijn Wagenaar binnen in respectievelijk 26:01 en 26:15. Een prachtige prestatie voor beide atletes en ondanks dat Bernice eigenlijk gespecialiseerd is op de sprintafstanden blijkt hieruit dat ze ook een goede lange afstand in de benen heeft. Carlijn zal zich gaan richten op de 800 meter.
Sprintster Dominique Veninga finishte in 27:59, achter nagezeten door Lynn van der Schaaf die in 28:03 over de streep kwam.

De mannenrace

Op basis van een testtraining bleken de gebroeders Niek en Frank Blikslager de mannen in vorm.
Beide mannen gingen dan ook voortvarend van start en namen gebroederlijk het voortouw in een groepje achtervolgers. Niek bleek de sterkste te zijn en kwam als vijftiende over de eindstreep in een toptijd van 18:50. Hij werd hiermee zesde Nederlander en bleef slechts 5 seconden uit de buurt van het teamrecord dat in 2013 door broer Frank werd neergezet. Een enthousiaste Niek: “Mijn vorm is goed en dat is eruit gekomen. Mijn PR van drie jaar geleden heb ik flink verbeterd en ik heb voor het eerst van mijn broer gewonnen!”
Frank werd 18e en finishte in 19:06. Frank: “De eerste kilometers kon ik mooi met Niek optrekken wat een gaaf gevoel gaf: De Blikkies mooi op kop van hun groepje. Na een kilometer of 4 moest ik er echter af en verloor ik voor het eerst van mijn broertje.”

Rob ter Burg was de eerst volgende Team 4 Mijl”er die op de vismarkt aankwam. Hij deed dit in 19:56. Maarten Hindriks en Freek Lier trokken lang met elkaar op maar in the end bleek Maarten de sterkste te zijn. Maarten liep 19:58 en Freek kwam over de streep in 20:05.
Maarten was ruim een minuut sneller dan zijn vorige beste tijd en vertelde het volgende aan de pers: “Ik ben heel erg blij. Het komt er eindelijk uit dit seizoen en al het harde werken is dus niet voor niks geweest.”
Edwin Slijkhuis liep tot het punt halverwege samen met Jaap Gerben Vellinga. Maar Edwin bleek nog iets meer in zijn mars te hebben en versnelde het tweede gedeelte van de race. “Als vanouds weer een mooie strijd op de 4 mijl: Lekker fris bij de start, een zijwindje en hard hollen” , aldus Edwin.
Edwin kwam over de finish in 20:10.
Fabian ten Kate kwam in 20:16 over de meet, achtervolgd door Jaap Gerben in 20:19. De laatstgenoemde miste de geldbonus van 60 euro op twee luttele secondes die hij waarschijnlijk in Haren heeft laten liggen.

Thijmen Kupers, ook net terug van vakantie, kwam in een tijd van 20:32 over de finish op de vismarkt.
Abdimalik Jeylani Mohamed had helaas niet zijn beste dag en finishte in 20:54. Na een eerste jaar vol met blessureleed is Malik goed op de weg terug en gaat hij deze winter nog mooie prestaties laten zien. Een plekje achter Malik finishte Bram Buigel in 21:09.
De vanuit de jeugdopleiding overgekomen Ruard Smeenge finishte in een tijd van 21:21, op de hielen gevolgd door Wessel van Veenen (21:28).
Mike Meijer liep een halve minuut langzamer dan vorig jaar en kwam in 22:09 over de streep.
De 4 Mijl bleek voor de nieuwe transfers Thomas van Laar, Jelmer Lenstra en Jelte ter Braake net iets te lang. Ze finishten respectievelijk in 22:55, 23:14 en 24:37. Alle drie de mannen zullen zich bij de huidige selectie van 800 meter-lopers voegen.