Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de Flynth Recordwedstrijden in Hoorn liepen de meeste atleten voor het eerst weer hun favoriete afstand. Ook werd op deze dag beslist wie zich het komende jaar Nederlands kampioen 4x400m mocht noemen. Hierbij werd zilver gehaald door de Team 4 Mijl dames, die allemaal voor Groningen Atletiek uitkomen.

NK 4×400 meter
Normaal gesproken wordt een 4x400m gelopen met vier atleten, maar ditmaal werd er aanmoedigd voor vijf. Op het estafette stokje stond namelijk de naam van Britte Duijn en daarbij droegen de dames een rood strikje op het tenue. Op deze manier herdachten zij teamgenote en 400meter loopster Britte Duijn, die 2 maanden terug plotseling overleed aan de gevolgen van een hartstilstand.

Als startloopster was er Suzanne Voorrips, die een hele sterke race liep en het stokje in zilveren positie overgaf aan Machteld Mulder. Machteld Mulder probeerde een inhaal actie, maar deze strandde helaas bij het ingaan van de tweede bocht. Als derde loopster liep Inge Bootsma, die de zilveren positie stevig vast hield door een stabiele race te lopen. Marieke van der Zee had als slotloopster geen zware taak meer, want goud was helaas te ver weg en brons lag op bijna 4 seconden achterstand en dit gat werd niet meer gedicht door wederom een stabiele ronde. Zilver was voor de dames vandaag het maximaal haalbaar en zij waren daarom ook erg content met het resultaat!

400 meter horden
In het voorprogramma liepen Inge en Marieke nog een 400mH die ze allebei goed liepen. Inge opende ritmisch goed over de eerste hordes en liep een stabiele race in 67,25. Marieke van de Zee legde dezelfde afstand wat sneller af en liep met 64,69 exact dezelfde tijd als vorige week in Lisse. Hiermee pakte ze een tweede plaats.

1500 meter
De 1500m werd gelopen door Wouter Ploeger, Stefan Wessel en Brian Kamstra. Eerst genoemde behaalde de vijfde plek in een wat afwachtende race. De tempomaker liep na drie rondes ver voor het veld uit. De laatste ronde werd er pas tempo gemaakt vanuit de groep en lag Wouter op een derde positie op een goede positie, maar de eindsprint kwam helaas nog niet goed uit de verf door het voorgaande afwachtende tempo. “Geen vuur en geen overtuiging,” is de reactie van Wouter. Stefan met de ‘S’ voor stabiel liep wederom een prima race en opende zijn seizoen met 3.51.66, wat mogelijkheden bied voor de rest van het seizoen. Brian vertelt over zijn race: “Doordat de groep compact bleef was het wat onrustig en liep ik tot twee keer toe in de binnenbaan en dat kost energie. De laatste 400m waren dus nog niet zoals ik wil, maar de trainingen gaan goed, dus een goede tijd komt er nog wel een keer uit.”

Niek Blikslager en Rob ter Burg liepen allebei een 1500m net boven de 4 minuten grens en hadden daarmee een prima opening van hun seizoen. Voor Rob betekende zijn tijd een pr met drie seconden.

800 meter
In de 800m werd geracet door de mannen van Team 4 Mijl. Victor Bouwman kwam het dichtst bij de winst. Hij viel halverwege de laatste bocht aan, maar werd goed opgevangen door Menno Schouten die uiteindelijk de winst voor zich pakte en Victor genoegen moest nemen met de tweede positie. “Een goede race, maar ik ging net iets te vroeg sprinten”, aldus Victor. Wilfred hield het bij een korte quote: “Mentaal ben ik sterk, maar fysiek is er nog veel werk”. Hij doelde hiermee op zijn langdurige blessure die hem afgelopen winter veelal op de bank hield.

Het gezicht van Jasper Sinnema sprak boekdelen toen hij over de finish kwam in de B-reeks over 800m. Een bescheiden glimlachje liet zien dat hij toch best wel tevreden was met de 1.57.95 op een openingswedstrijd. Wessel van Veenen liep een sterkte tweede ronde en finishte in 1.58.60, wat voor Wessel een nieuw PR is.

Danaid Prinsen wederom ruim onder EYOF-limiet op 800m
Bij de dames liep Danaid Prinsen in de A-serie mee. Uiterst koelbloedig liep ze mee met de senioren en dat wierp zijn vruchten af. Ze liep 2.08.92 en was daarmee uiterst tevreden. Met deze tijd zit te wederom ruim onder de limiet voor de EYOF (2.14), want Danaid heeft zich tijdens de NK Indoor op de 800 meter al gekwalificeerd voor de EYOF.

In het naprogramma liep Suzanne Voorrips vlak na de 4x400m op de 800m een pr van een dikke seconde in 2.15.04 en Marlies Huigen liep 2.18.57. Marlies kampte met liesproblemen waardoor ze niet lekker in de race zet en een weinig tevredenstellende eindtijd op de klok wist neer te zetten. Jolien de Waard liep na weken van alternatief trainen voor het eerst weer een wedstrijd, haar raceverloop en eindtijd vielen daarom ook nog wat tegen.