Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 20 mei vonden in Assen de Nederlandse Kampioenschappen voor teams plaats. De dames van Groningen Atletiek, de afgelopen 2 jaar telkens gepromoveerd, mochten dit seizoen weer uitkomen in de eredivisie van de clubcompetitie. Met een over de linie gedegen ploeg, met van oudsher goede werponderdelen en natuurlijk de inbreng van de loopsters van Team 4 Mijl, mocht gehoopt worden op een podiumplaats.

De dag startte voor de dames erg goed met een overwinning en Nederlands juniorenrecord op het onderdeel kogelslingeren door Eva Reinders. Vervolgens kwam Elisa de Jong in actie op de 800 meter. Elisa startte hard, maar zakte daarna wat in en kwam net tekort om met de grote vrouwen mee te kunnen. Met een 4e plaats in 2:19,28 sleepte ze wel het maximale eruit voor het team. Marit Dopheide, terugkomend van een hamstringblessure, kwam op zowel de 100 meter als de 200 meter aan de start en deed dat verdienstelijk: op beide onderdelen werd de 3e plaats behaald in 12,02 en 24,28. Inge Bootsma startte op de 400 meter en finishte als 6e in 60,11. De grens van 60 seconden komt daarmee voor haar erg dichtbij en moet binnenkort geslecht kunnen worden. Marieke Falkmann had vandaag ook een dubbelprogramma en kwam uit op zowel de 1500 als de 3000 meter. Op de 1500 meter behaalde ze een knappe 2e plaats achter Maureen Koster van Phanos in 4:25,11. Op de 3000 meter maakt Helen Hofstede van Atverni de race vanaf het begin hard en moet Marieke al snel afhaken. De 2e plaats komt echter geen moment in gevaar en rustig loopt ze de race uit in 9:48,37. Marieke van der Zee trof een sterk bezette serie op de 400 meter horden. Lang streed ze mee voor plek 3, maar uiteindelijk komt ze de laatste twee horden wat tekort. Wel loopt ze een seizoensbeste en finisht als 5e in 63,57.

Het eind van de dag wordt traditioneel afgesloten met de estafettes. Marieke van der Zee kwam als 3e loopster in actie op de 4×100 meter estafette, waarop het team 6e werd in 49,15. Op de 4×400 meter, met in het team startloopster Marieke van der Zee, Marit Dopheide en Inge Bootsma ontstond wat consternatie, nadat Marieke een valse start achter haar naam kreeg. Ze zou bewogen hebben, de startdetectie gaf echter aan van niet. Onder protest mochten de dames toch starten en liepen een goede race met vooral een erg sterke Marit Dopheide en finishten in 3:51. Helaas wordt de diskwalificatie niet meer ongedaan gemaakt. Gelukkig voor de dames van Groningen Atletiek maakte het voor de eindstand niet uit, door ook erg goede resultaten op de spring- en werpnummers worden de dames 3e op het NK Teams! Een erg mooie prestatie, die volgend jaar, met een topfitte Marit Dopheide en Machteld Mulder wellicht nog overtroffen kan gaan worden!