Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Groningen – Op de tweede zondag van oktober vind jaarlijks het grootste hardloopfeest van Groningen plaats: de 4 mijl van Groningen die haar naam aan Team 4 Mijl verbonden heeft. Dankzij de steun van de 4 mijl aan het team kunnen toptalenten uit het noorden zich richten op topprestaties. Ook dit jaar stonden de Team 4 Mijl-atleten weer massaal aan de start voor de 6,4 kilometer. 22 minuten na 13:00 uur waren de snelste Groningse atleten bekend. Frank Blikslager won bij de mannen in een eindtijd van 19.53 en Suzanne Voorrips passeerde de finish na 22 minuten en 17 seconden.

Snelste mannen
De snelste loper uit het noorden was Frank Blikslager. Vanaf de start liepen Frank en Maarten Hindriks gezamenlijk de Hereweg af. Maarten Hindriks kon Frank na 4 kilometer echter niet meer bijhouden en moest het tempo wat laten vieren. “”Ik had gehoopt het Frank Blikslager toch een stuk moeilijker te kunnen maken, maar vandaag kon ik geen tegenstand bieden. Ik had het behoorlijk koud terwijl ik toch alle warme faciliteiten aan had””, vertelde hij al wijzend naar zijn armstukken. Hij eindigde in een eindtijd van 20.20. Frank Blikslager bleek op de vismarkt de sterkste van de twee. De titel van snelste Groninger nam hij weer over van zijn jongere broer Niek Blikslager die vanwege blessureleed niet kon deelnemen. Frank eindigde dit jaar als enige Team 4 Mijl atleet onder de 20 minuten.

Voor de minder ervaren 4 Mijl-ers gaf Coach Eddy Kiemel zijn pupillen als tip mee: “”Niet te hard starten!”” Voor velen is de ambiance en de onbekende lange afstand een probleem voor het inschatten van de snelheid. Dat ook ervaren atleten toch te hard kunnen starten liet de doorgewinterde Thijmen Kupers zien. Hij liep met de voorste lopers mee in de eerste 500 meter. “”Het gevoel van snelheid op zo’n lange afstand vertekend wel een beetje. Na 500 meter ben ik de juiste groep gaan zoeken, maar heb deze echter de hele wedstrijd niet gevonden.”” Fabian ten Kate bouwde zijn wedstrijd geheel anders op. Hij begon zijn strijd in de achterhoede en na 1 kilometer zocht hij de sneller gestarte Henk Kramer, Freek Lier en Edwin Slijkhuis op. Edwin, die een “kwakkelmaand” had gehad, besloot ook zijn race progressief op te bouwen. Mede hierdoor kostte het Fabian zo”n 4 kilometer om Edwin als snelste loper van de hiervoor genoemde atleten in te halen. Daarna kwamen al snel Thijmen en Solomon Teklebrhen in zicht als volgende team rivalen. Fabian haalde ook hen, maar daarna kwam al snel de finish. Zijn opmars bereikte de voorste 3 atleten uit Groningen niet meer. Vlak achter Fabian vochten Edwin en Thijmen het achterhoede gevecht uit waarbij de fotofinish nog uitsluitsel moet geven. Echter besloot de eindtijd in het voordeel van Edwin die op 20.31 uit kwam en Thijmen die op 1 seconde volgde.

Wessel van Veenen staat bekend als een beheerste loper. Echter bij de analyse van zijn eigen wedstrijd concludeerde hij dat hij dit jaar toch iets te langzaam was begonnen. Toch liep hij als één van de weinigen een persoonlijk record. Zijn eindtijd van 21.15, wat 15 seconden sneller was dan vorig jaar. Rob ter Burg liep na maanden blessureleed ook weer zijn eerste wedstrijd, welke in het teken zou staan van zijn teamgenoten. Na de eerste kilometer zou hij beslissen bij welke teamgenoot hij zich zou voegen en deze zou helpen naar een goede eindtijd. Thomas van Laar kon zijn hulp goed gebruiken. Tot 1,5 kilometer voor de finish liepen Rob en Thomas samen, maar daarna moest Thomas het alleen doen. Rob liep vanaf toen ontspannen naar de finishlijn. “”Ik ben heel blij dat ik zo lang op hoog tempo kon lopen. Na zo”n lange tijd blessures hoop ik vanaf nu weer te kunnen opbouwen en dat er nog vele finishlijnen op mijn pad mogen komen.”” Thomas finishte na 21 minuten en 44 seconden.

Jelmer Lenstra was gebrand om dit jaar voor de snelste dame uit het team te finishen. Met een eindtijd van nipt boven de 22 minuten wist hij Suzanne Voorrips voor te blijven. “”Ik kan tevreden terugkijken op de 4 mijl! Sub 22 bewaren we voor volgend jaar.”” Sprinter Damien Bourguin kon ook nog net voor Suzanne blijven en verbaasde daarmee vriend en vijand. De snelle eindtijd van 22.15 verbaasde ook coach Eddy Kiemel. Tussen Jelmer en Damien in was het debutant Simon Vos die in zijn gloednieuwe teamtenue finishte in 22.11. “”Het is toch wel een eer om als genodigde in het Team 4 Mijl tenue te mogen starten!,”” aldus een glunderende Simon. Bart Maas leverde ook een keurige prestatie af. Na 22.57 passeerde hij de finishlijn en bleek hij zijn tweede twee mijl 33 seconden sneller te hebben afgelegd dan de eerste twee.

De snelste drie dames
Suzanne stond in het startvak met nummer 16. Als 800 meter specialiste wist ze vorig jaar al hoge ogen te gooien. Dit jaar verbeterde ze haar persoonlijke record nogmaals met een minuut en werd ze 11e vrouw in de wedstrijd. Ze begon in de luwte van Jelmer. Echter aangekomen in de Herestraat kon ze haar mannelijke voorlopers niet meer bijbenen. Ze finishte knap als eerste Groningse in een eindtijd van 22.18 minuten. Jacelyn Gruppen volgde al snel op een nette 10 seconden. Saffira Kiewiet completeerde het podium met een eindtijd van 23.38. Zij had afgelopen week haar eerste trainingsweek bij het team gehad en kampte toch nog met wat spierpijn. Ondanks dat bleef ze maar nipt boven haar snelste eindtijd ooit. “”Het was gewoon fijn om weer een wedstrijd te lopen””, aldus Saffira.

Achter de eerste drie dames was het Jolien de Waard die in een eindtijd van 23.48 finishte. Dit was een pr, ondanks een zware race. Met een grote krachtsinspanning kon ze Marlies Huigen in de Herestraat nog passeren. Daarna viel het fysieke ongemak van misselijkheid haar ten deel. Marlies Huigen liep een sterke eerste helft. Het tweede deel viel erg zwaar maar met een eindtijd onder de 24 minuten kon ze tevreden zijn. “”De basis is bekend. Nu gaan we verder bouwen.”” Voor Carlijn Wagenaar was de 4 mijl vooral de eerste stap van het nieuwe seizoen. “”Ik weet nu waar ik sta en van hieruit wordt ik alleen maar beter!””

Voor de 400m atleten van het team blijkt de 4 mijl toch altijd weer enorm lang. Allen beschikken over een grote sterke motor, maar het gaspedaal is extreem gevoelig. Dominique Veninga liep de snelste 4 mijl van de sprinsters en finishte in 28.48 minuten. “”Helaas was mijn tijd langzamer dan vorig jaar. Het is voor mij niet zo’n belangrijke wedstrijd, maar de topsporter in mij wil dan toch altijd harder.””Henderyke Wonink, Bernice Meijer, Lea Jurdzinski en Leonie van Vliet finishten gezamenlijk na 32 en een halve minuut de finishlijn.“”De eindtijd van 32 minuten is niet geheel naar mijn wens, maar ik heb wel erg genoten van al het publiek langs de kant!”” vertelt Bernice. Ook Arjan Roona genoot met volle teugen van de 4 mijl. “”Dat beetje regen mocht de pret niet drukken.“”