Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Een mooie zonnetje een strak parcours en gemotiveerde atleten. Een mooi decor voor de jaarlijkse Warandeloop in Tilburg. Team 4 mijl was met een sterke delegatie afgereisd met als inzet zo goed mogelijk presteren of in het geval van Marieke Falkmann vormbehoud te tonen en wellicht kwalificatie voor de EK Cross onder 23 af te dwingen.

Als eerste in de baan, in de categorie Meisjes B, over een afstand van 3700 meter. Anouk Trooster, Anouk Everts en 47 concurrentes. Beide dames hadden de opdracht meegekregen relatief rustig van start te gaan en gaandeweg te versnellen. Anouk Trooster kon vanaf positie 20 oprukken en zag deze tactiek beloond met een 12e overall plaats en een 5e plaats in het klassement der Nederlanden. Anouk Everts zat daar iets achter, maar kon haar opdracht ook goed uitvoeren door van een 40e plaats op te schuiven naar plek 33.

Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar Brian Kamstra stond na zijn uitstekende interland in Mol met veel zelfvertrouwen aan de start. Zijn bedoeling was de wedstrijd te controleren en, mocht zijn opzet slagen, zo goed mogelijk te finishen. Het waren vanaf de start echter de Belgische lopers die roet in het eten strooide en het tempo flink opschroefden. Ondanks verwoede pogingen kreeg Brian geen greep op de wedstrijd, moest hierop een gat laten en zakte weg naar een 7e plaats. Bij den Hollanders bleek dit goed te zijn voor een 2e plaats. Wederom een sterke prestatie van Brian.

Elisa de Jong had bij de Meisjes A dezelfde tactiek meegekregen als beide Anouken. Behouden starten en daar zo hard mogelijk eindigen. "Alles verliep eigenlijk precies volgens de besproken tactiek. Ik wilde rustig starten en een laatste snelle ronde lopen, zodat ik niet, in tegenstelling tot vorig jaar, te vroeg de verzuring in zou gaan. De nieuwe tactiek heeft geholpen! Ik was wel erg kapot maar, ben zelfs nog twee meiden die in Nederlands tenue mochten lopen voor gebleven, dus ben erg tevreden!" Elisa werd 14e overall en 6e Nederlandse.

Wouter Ploeger en Frank Blikslager liepen als Junior A samen met de 1e jaars senioren en wisten zich in het sterke veld goed te handhaven. Gezien het feit dat er op het NK cross een aantal jongens weg zullen vallen, in verband met de leeftijd, moet er daar veel mogelijk zijn. Wouter werd 7e Nederlander en 18e overall. Frank zat er enkele seconden achter en werd 10e Nederlander en 21e overall.

800 en 1500 meter specialist Stefan Wessel koos uiteraard voor de sprintcross, 2000 meter volle bak. Zijn voornemen hard te starten mislukte echter jammerlijk want door het gedrang verloor hij hier kostbare seconden. Ondanks of dankzij deze matige start wist Stefan wel erg sterk te finishen en kwam binnen na 5:40 op een 12e plaats. Sjors Kampen en Caressa Toonstra liepen ook de sprintcross er werden respectievelijk 32e in een tijd van 5:57 en 25e in 7:25.

Last but not least kwam Marieke Falkmann aan de start. Voor haar hing er behoorlijk wat van deze race af aangezien de Warandeloop door de Atletiek Unie als één van dé selectiemomenten voor het EK cross wordt gezien. In haar eigen leeftijdsklasse had Marieke van haar tegenstanders weinig te duchten en ze wist hier ook te winnen met bijna één minuut voorsprong op Manon Kruiver. Coach Eddy Kiemel had echter op een meer vlammende race gehoopt. Door haar behouden start werd het gat naar de andere Nederlandse dames wat te groot en ondanks de van te voren besproken tactiek om hard te finishen bleef Marieke in haar aanvangstempo hangen. Op maandag zal bondscoach Grete Koens de selectie voor het EK Cross in Dublin (IE) bekend maken. Het is dus te hopen dat Marieke voldaan heeft aan de term vormbehoud.