Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen Zaterdag begon de jaarlijkse opening van het baanseizoen tijdens de trainingspakkenloop in Steenwijk. Traditie getrouw liepen vele Team 4 mijl-ers hier de 5km om de vorm te testen voor het komende zomerseizoen. Achteraf bleken de omstandigheden zwaarder vooraf voorgesteld.

“Met een licht doorbrekende zon en een aardig windje was het vooral goed toeven voor de supporters”, analyseerde Edwin Slijkhuis. Edwin, die op woensdagavond nog de 4 mijl van Hoogeveen won, won ook bij de senioren in Steenwijk de wedstrijd, maar moest echter 2 junioren voor zich dulden. Helaas kon Edwin zijn persoonlijk record niet aanscherpen op de 5km wedstrijd en liep naar de derde plek in 15.48 min.

De junioren Niek Blikslager en Rob ter Burg hadden ook moeite met de omstandigheden. Na 2 km moest haas Henk Bakker teruggeroepen worden om tempo te minderen. Uiteindelijk won Niek de wedstrijd afgetekend in 15.21 min. Rob eistte de 2e plek op in 15.47 min. Beide atleten zijn gebrand om de trainingsstage in Portugal beter terug te komen en dit resultaat uit de boeken te lopen.

Bij de vrouwen ging de altijd enthousiaste Saffira Kiewiet fier aan kop en won de wedstrijd afgetekend met een persoonlijk record van 18.44 min. Toch denkt Saffira dat het nog harder kan. Lotte de Hosson werd prima tweede in een eindtijd van 19.05 min.

Djurre Hoeksema wist na 1 april wel beter. Zijn veter zat niet los. Dat is wat hij zich tijdens de wedstrijd bleef bedenken. Op deze manier wist Djurre zich mentaal sterk te houden terwijl zijn spike tijdens de 5km steeds losser kwam te zitten. Hij wist in een prima tijd van 16.58 min te finishen en liet daarmee zien dat een beetje tegenslag hem niet kan deren. De redactie wil Djurre daarom speciaal feliciteren met zijn resultaat en doorzettingsvermogen.

Yannick Akkerman, Maarten Hindriks en Jolien de Waard kwamen alledrie niet tot de finish. Jolien had echter als doel een snelle 3000m te lopen en slaagde hier behoorlijk in met een eindtijd van 10.51. Persoonlijke haas van Jolien was Jasper Sinnema. Jasper liep na gedane zaken de wedstrijd uit in 18 minuten. Joris Kampen die terugkomt van een blessure liep met 18.44 min onderz zijn stand, maar het is goed dat ook hij zich weer vertoond in het wedstrijd circuit.

Al met al werd de mineur van de eindtijden al snel door alle atleten omgevormd tot bemoedigende verhalen over de toekomst. De meeste ogen zijn gericht op Portugal, waarvan velen met snellere benen en vol goede moed terug zullen keren, om zich met de Nederlandse top te meten.