Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Een sterk optreden van Anita Looper op de Warandeloop is beloond met deelname aan de EK-cross. Anita Looper die als zesde en eerste nederlandse over de finish ging zal in het schotse Edinburgh als enige dame de nederlandse kleuren vertegenwoordigen. Naast het goede optreden van Anita, liepen ook Lotte Spraakman en Erik Niemeijer hele sterke races op het snelle parcours van de Warande. Met hun respectievelijke tweede en vijfde plaats eindigden zij in de top van deze nationale wedstrijd. Anita Looper liep een uitgekiende wedstrijd waarin traditiegetrouw snel werd gestart. Anita liet dit geweld enigszins aan zich voorbij gaan om in het tweede deel vanuit ongeveer twintigste positie op te rukken naar de zesde plaats. Hierbij werd de gehele nederlandse top ook één voor één opgerold. Met 21.38 min over 6200mtr gaf Anita uiteindelijk driekwart minuut toe op winnares Sabrina Mockenhaupt (Dui). Met een soortgelijke strategie ging ook Lotte Spraakman haar wedstrijd in. Vanuit zevende positie wist zij in het tweede deel op te rukken naar de tweede plaats, vele (te) snel gestartte meisjes achter zich laten. Nicole Jetten bleek echter in de slotfase iets te sterk.

In de korte cross mannen (2600m) bediende Erik Niemeijer zich van een meer aanvallende strategie. Na een snelle opening viel Erik terug naar een achtste of negende positie. Een snelle laatste 400mtr bracht hem echter terug in de top vijf. Na 7.20 min. passeerde Erik de finish. Hilbert de Vries die iets rustiger was gestart eindigde keurig op een veertiende plaats met slechts 6 seconden achterstand op Erik. Stefan Beumer won in 7.12 min.

Bij de junioren A stelde Rogier Wezeman teleur met een 52ste plaats. Bij de junioren B echter liep Arnoud Brugge naar een keurige 16de plaats in het nationale topveld, terwijl Ilona Schra teleurstelde met een 18de plaats, waar ze vorig jaar nog derde werd.