Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na acht jaar atletiek op het hoogste podium in Nederland heeft Anita Giusti-Looper besloten een punt achter haar topsportcarrière te zetten. Door haar verhuizing naar de Verenigde Staten met haar Australische vriend Paul Giusti (ze zijn inmiddels getrouwd) en het nodige blessureleed werd de combinatie van intensief trainen en wedstrijden lopen in zowel Amerika als Nederland een zware opgave. Het werd voor Anita steeds lastiger om lange periodes in Nederland te verblijven, omdat haar thuis nu in Amerika is. Na in de afgelopen periode nog één keer alles voor de atletiek opzij te hebben gezet heeft Anita nu dus besloten te stoppen met het pogen door te breken richting het internationale podium. Anita kijkt terug op een mooie carrière waarin zij in totaal 4 nationale titels behaalde. Ze begon haar hardloopcarrière op 22-jarige leeftijd in Heerenveen bij AV”55, waarna zij in september “98 in Groningen bij Arend Karenbeld ging trainen. Zij behoorde toen inmiddels tot de nationale subtop getuige haar vijfde plaats op de 5000m tijdens het NK in Apeldoorn in 1999. Helaas kreeg ze het jaar daarop haar eerste achillespeesklachten waardoor Anita soms niet veel wedstrijden kon lopen. Wel vertrok ze na de zomer van 2000 voor een jaar naar Texas, El Paso waar ze met name een sterk cross seizoen liep dat eindigde met een 15de plaats op de Amerikaanse Kampioenschappen (NCAA) en wat haar de titel van “All American” opleverde. Na haar terugkomst in Nederland gaat ze trainen bij Team Heart Vital onderleiding van Eddy Kiemel. In het 2002 wordt Anita vervolgens tweede op de nationale kampioenschappen op 5000 en 10000 meter.

In 2003 wordt een vierde plaats behaald op het nationale veldloopkampioenschap. Echter een scheurtje in haar achillespees opgelopen tijdens een trainingsstage in Portugal zorgt ervoor dat er in de zomer geen wedstrijden kunnen worden gelopen. Na een zware revalidatieperiode komt Anita in 4 mijl van Groningen sterk terug. Ze eindigt daar als beste Nederlandse.

Deze sterke prestatie weet ze in de rest van het seizoen een vervolg te geven. Via een sterk optreden in de Warandeloop plaats Anita zich voor het EK-cross in Edinburgh, waar ze 42ste wordt. Later in het crossseizoen veroverde ze in Holten haar eerste en enige nationale titel op het veldlopen en nam deel aan het Wereldkampioenschap in Brussel (66ste plaats). In hetzelfde jaar haalde Anita in Utrecht haar eerste titel op de baan binnen. Ze won de 5000 meter.

In augustus 2004 verhuisde Anita, haar grote liefde Paul achterna, naar New York. In november van dat jaar kwam ze terug naar Nederland om zich via een sterk optreden in de Warandeloop te plaatsen voor het EK-cross in Heringsdorf (Duitsland). Daar eindigde ze op de 43ste plaats. In de zomer van 2005 kwam Anita wederom terug naar Nederland, nu om haar titel op de 5000 meter te prolongeren.

In de afgelopen periode heeft Anita, na een zware trainingsperiode gepaard gaande met rugklachten, zich zonder succes getracht zich te plaatsen voor het EK in Gothenburg. Wel werd recentelijk nog het zilver gehaald op de 10.000 meter en werd een derde titel op rij op de 5000 meter behaald. Anita vond dit een mooi besluit van haar topsportcarrière. "Ik zal altijd blijven lopen daarvoor geniet ik er teveel van, maar hoe ik dat precies ga vormgeven weet ik op dit moment nog niet. Misschien ga ik wel wegatletiek doen en kom ik nog eens terug om een goede marathon te lopen" aldus een tevreden terugkijkende Anita die vrijdag in Groningen het lopen in Nederland afsluit met een 1500 meter.