Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 30 September werd tijdens de Singelloop in Utrecht het Nederlands Kampioenschap over 10 kilometer op de weg gehouden. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen stond een sterk veld aan de start. Met een heerlijk zonnetje, maar ook flink wat wind, konden de atleten hun borst natmaken.

Marieke Falkmann start sterk en zit gelijk goed in de kopgroep, met daarin onder andere Miranda Boonstra, Merel de Knegt, Jill Holterman en juniore A Jip Vastenburg. Na 4 km krijgt Marieke het zwaar en moet een gaatje laten met Boonstra, de Knegt en Holterman. Samen met Vastenburg houdt Marieke kop over kop toch een hoog tempo en kan zo de kopgroep toch in zicht houden. Na 6 km lijkt het erop dat de dames weer langzaam richting de kopgroep gaan, maar helaas lukt dat net niet. Het 2e deel van de wedstrijd wordt vervolgens erg zwaar, met flinke stukken harde wind. Op het eind kan Marieke niet meer goed doorpushen en eindigt als 5e overall in 35.02. Miranda Boonstra schrijft de titel op haar naam in 34.05, de Knegt wordt 2e in 34.11, Holterman pakt knap brons in 34.20.

Olfert Molenhuis werd wederom de beste man van Team 4 Mijl. De Assenaar legt in 30.55 beslag op de 9e plaats. Adriaan Fransen kende een moeizame wedstrijd met steken in de borststreek. Teleurgesteld finisht hij in 32.43 op de 36e plek. Abdi Nageeye pakt de Nederlandse titel in een spannende eindsprint met Gert-Jan Wassink, 29.26 om 29.27.