Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Marieke Falkmann is tijdens de 4 Mijl van Groningen als eerste Nederlandse geëindigd. Vooraf had ze zich deze klassering ook als doel gesteld, maar dit was geen eenvoudige opgave door de concurrentie van onder andere Marije te Raa en de nationaal kampioen op de 5 kilometer, Lesley van Miert. Na een bliksemstart van Van Miert achterhaalde Marieke haar in de tweede helft van de race en kwam achter de Afrikaanse lopers onbedreigd als eerste Nederlandse atlete over de streep. Resumerend kon Marieke alleen maar tevreden zijn. “De hele wedstrijd liep ik zeer soepel en naast mijn eerste plek is mijn tijd (21.17) ook nog eens sneller dan vorig jaar”. Kort achter Marieke presteerde Stefanie Bouma en Elisa de Jong eveneens zeer naar behoren. Stefanie, die net uit een periode van rust komt kwam slechts negen seconden tekort om haar tijd van verleden jaar te overtreffen en kwam uit op 22.08. Het lukte Elisa wel om onder haar tijd uit 2011 te blijven. Ondanks dat zij al snel alleen kwam te lopen, last had van de straffe westenwind en nergens goed in haar ritme kwam, was zijn nog nooit zo snel (22.57) op het 4 Mijl parcours.

Bij de mannen maakte Olfert Molenhuis de verwachtingen waar door als eerste teamlid te eindigen. Olfert die gedurende de zomer kwakkelde met blessures en kleine pijntjes, heeft de smaak weer te pakken en kwam als zesde Nederlander over de meet in een tijd van 19.08. Olfert die al jaren als eerste Team 4 mijl lid over de finish komt, moest echter wel constateren dat zijn teamgenoten hem op de hielen zitten. Achter hem was er namelijk een ongemeen spannende strijd gaande tussen Frank Blikslager, Stefan Wessel, Thijmen Kupers en de junioren Brian Kamstra en Niek Blikslager. Lang bleef deze groep bij elkaar, maar toen zij eenmaal de ringweg gepasseerd waren vond Frank het genoeg en schroefde het tempo op. Deze versnelling was iedereen te machtig, waardoor Frank op slechts zestien seconden van Olfert als tweede Team 4 mijler de Vismarkt bereikte. Evenzo kwamen de andere vier lopers binnen de twintig minuten over de streep.

In de schaduw van dit vrouwen en mannen geweld legde nog tal van andere teamleden het parcours van het Haren naar Groningen af. Voor de een was dit een bevestiging dat de vorm groeide is, voor een andere een regelrechte nachtmerrie. Zo maakte het kersverse teamlid Rob ter Burg een uitstekend debuut (21.28) en liet Yannick Akkerman zien na een zeer snelle laatste drie kilometer dat hij nog niet aan het einde van zijn mogelijkheden is. Marlies Huigen (24.08) en Suzanne Voorrips (25.38) die weer net in training zijn, lieten zien dat zij met een uitstekende conditie de winter in gaan. Riccardo Sprong beleefde een van zijn mindere dagen. De specialist op de middenafstand zat tot halverwege goed op schema, maar kwam in deel twee in grote problemen. Als een gekielhaald man bereikte hij de Vismarkt.