Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In Memoriam

Britte Duijn

Hoorn, 18-06-1993

Groningen, 23-03-2013

Britte, geboren in het West-Friese stadje Hoorn, begon haar sportcarriere bij de Streker Atletiek Vereniging (SAV) in Grootebroek. Na succesvol te zijn geweest op het ver- en hoogspringen, legde zij zich gedwongen door een knieblessure toe op het hordenlopen en de vlakke loopnummers. Samen met haar tweelingzus Marloes bleek ze ook hierin succesvol te zijn. Waar Marloes de focus legde op de korte horden en sprintnummers, bleek Britte op de lange sprintnummers zowel met als zonder horden erg goed uit de voeten te kunnen: als B-junior liep ze op de 400 meter al 56.93. Britte gold als een zeer talentvolle loopster, die aan meerdere internationale wedstrijden heeft deelgenomen. Zo startte ze in 2008 bij de C-interland in het Duitse Gladbeck (300 meter horden: 46.55). Ook mocht ze in 2011 aantreden als estafettelid op de 4×400 meter tijdens het EK voor Junioren in Tallinn. Daarnaast heeft ze als junior diverse NK-medailles bemachtigd.Op zaterdag 23 maart is teamlid Britte Duijn op negentienjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Tijdens de training van dinsdagavond 19 maart werd zij plotseling onwel terwijl ze op de tribune langs de atletiekbaan zat. Toen zij bewusteloos raakte en geen eigen hartslag en ademhaling meer had werd direct met reanimeren gestart. In de ambulance werd de reanimatie voortgezet, waardoor zij uiteindelijk in het UMCG weer een eigen hartslag kreeg. Ze bleef echter buiten bewustzijn. Enkele dagen later zou blijken dat Britte door het gebrek aan zuurstof opgelopen tijdens haar hartstilstand geen hersenactiviteit meer vertoonde en dat ze nooit meer zou ontwaken. In de nacht van vrijdag 22 maart op zaterdag 23 maart is Britte in het ziekenhuis in het bijzijn van haar familie overleden.

Na het behalen van haar VWO-diploma in 2011 verruilde Britte het Noord-Hollandse Grootebroek voor de stad Groningen om daar aan haar studie rechten te beginnen. Vanaf dat moment trainde ze ook mee bij Team 4 Mijl. Onder leiding van coach Eddy Kiemel was ze bezig om haar sportcarriere een mooi vervolg te geven en door te groeien naar de nationale seniorentop. Tijdens het indoorseizoen 2011/2012 behaalde ze op het NK voor A-junioren een zilveren medaille op de 400 meter. Vorig jaar bij het NK Junioren outdoor viel ze net buiten de medailles en werd vierde. Britte liep dit indoorseizoen (2012/2013) als kersverse neo-seniore voor het eerst in de kleuren van Groningen Atletiek. In het zwart-groen-witte clubtenue liep ze tijdens het NK Senioren naar een nieuw indoor pr (57.95) en werd daarmee twaalfde. Haar persoonlijk record op de 400 meter van 56.85 heeft zij gedurende haar periode bij het team niet kunnen verbeteren. Naast de 400 meter heeft zij tijdens haar periode bij Team 4 Mijl ook op de 100 en 200 meter respectabele tijden weten neer te zetten. Britte had nog het plan om, als haar blessuregevoelige knie het zou toelaten, op termijn ook de 400 meter horden weer op te pakken.

In onze herinnering zal Britte blijven voortleven als een enthousiaste en betrokken meid die met een nuchtere bril de dingen bekeek en op een serieuze manier met haar sport omging. Langzamerhand vond ze steeds meer haar draai in Groningen en bij het team. Kenmerkend waren vooral haar eigenzinnigheid en plezierige onhandigheid bij de trainingen waarmee ze andere teamleden vaak aan het lachen maakte. Ook haar bescheiden houding was typerend: vaak cijferde ze zichzelf en haar prestaties in trainingen en wedstrijden weg en verontschuldigde ze zichzelf meer dan eens voor zaken die eigenlijk geen verontschuldiging nodig hadden.

Britte had nog lang niet het maximale uit haarzelf gehaald. Ook als topsportster had ze nog zoveel kunnen bereiken. We zullen haar als teamgenoot ontzettend gaan missen. Ze zal altijd in onze gedachten blijven.

Britte, rust zacht.